levitra buy
18.04.17

Πως να κρατάς το σκάφος σου σε ευθεία πορεία

Αντιμετωπίζεις πρόβλημα στο να κρατάς σταθερή πορεία στο σκάφος σου καθώς κωπηλατείς? Ακολουθείς πορεία ζικ-ζακ και χρειάζεται να αλλάζεις πλευρά στο κουπί σου κάθε 1-2 κουπιές? Τότε σίγουρα κάτι κάνεις λάθος.

Συνήθως μπορούμε να κάνουμε 4-7 κουπιές από τη μια πλευρά πριν αλλάξουμε το κουπί και η πορεία μας μένει σταθερή. Αν δεν μπορείς να κρατηθείς σε πορεία και χρειάζεται να κάνεις πιο πολλές αλλαγές, τότε χάνεις σε ταχύτητα πλεύσης, γιατί κάθε φορά που αλλάζεις πλευρά στο κουπί, όσο γρήγορα και σωστά να το κάνεις, πάντα υπάρχει μια μικρή υστέρηση. 

Η απάντηση για την ευθεία πλεύση, βρίσκεται στη σωστή τεχνικήΜερικά από τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξεις είναι τα εξής:

straight1

Κουπί σε απόλυτα κάθετη θέση.

Ο άξονας του κουπιού πρέπει να είναι κάθετος στην επιφάνεια του νερού, σε όλη τη διάρκεια και τη διαδρομή της κουπιάς. Αν το κουπί γέρνει προς το μέρος σου (προς το σκάφος δηλαδή) ή αντίθετα προς τα έξω, τότε με κάθε κουπιά που θα κάνεις, το σκάφος θα τείνει να στρίψει και να αλλάξει πορεία. Για να παραμένει το κουπί σου κάθετο στο νερό, πρέπει να κωπηλατείς με σχεδόν τεντωμένους τους βραχίονες των χεριών σου και με τον καρπό του πάνω χεριού να βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον καρπό του κάτω χεριού, ενώ η προέκταση της νοητής ευθείας που ενώνει τους δύο καρπούς να πέφτει έξω από το σκάφος.

Για να το πετύχει κάποιος αυτό, πρέπει να στρίψει τον κορμό του σώματος του, έτσι ώστε ο ώμος του πάνω χεριού να προσπαθεί να βρεθεί ακριβώς πάνω από τον ώμο του κάτω χεριού, ενώ οι γοφοί πρέπει να να μετακινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση, ώστε το κέντρο βάρους του αναβάτη να παραμένει στο κέντρο του σκάφους.

Κωπηλατώντας με το κουπί κάθετο στο νερό, πετυχαίνεις δύο πράγματα ταυτόχρονα. Αφενός δεν στρίβεις το σκάφος και το κατευθύνεις σε μια ευθεία γραμμή, αφετέρου μπορείς να βάζεις τη μέγιστη δύναμη στην κουπιά σου.

straight2

Παράλληλα πόδια.

Βεβαιώσου ότι και τα δύο πόδια σου πατάνε ομοιόμορφα στο σκάφος. Τα πόδια πρέπει να είναι ακριβώς παράλληλα μεταξύ τους και να απέχουν το ίδιο από τα άκρα του σκάφους. Η δε νοητή γραμμή μεταξύ των ποδιών, πρέπει να είναι κάθετη στον διαμήκη άξονα του σκάφους. Όταν τα πόδια δεν βρίσκονται στη σωστή θέση, τότε μπορεί να δημιουργούν μια ροπή στο σκάφος, προκαλώντας στροφή σε κάθε κουπιά.

Ευθεία κουπιά.
Η διαδρομή που κάνει το κουπί όταν βρίσκεται μέσα στο νερό, πρέπει να είναι μια ευθεία γραμμή και η γραμμή αυτή πρέπει να είναι παράλληλη με τον διαμήκη άξονα του σκάφους. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν κάποιοι, είναι ότι βάζουν το κουπί στο νερό κοντά στη μύτη του σκάφους και ακολουθούν την καμπύλη του σκάφους μέχρι πίσω, κάνοντας έτσι μια κουπιά που προκαλεί ροπή στο σκάφος και στρίβει τη μύτη και το σκάφος εκτός πορείας.

J-stroke.
Στο τέλος της κουπιάς και πριν την έξοδο του κουπιού από το νερό, στρίβουμε το κουπί προς τα έξω με στρίψιμο του καρπού. Η τεχνική αυτή ονομάζεται j-stroke και ουσιαστικά διορθώνει την στροφή που έχουμε αναγκαστικά προσδώσει στο σκάφος μας με την κουπιά μας. Κάνοντας ουσιαστικά μια μικρή αντίθετη κίνηση στο τέλος της κουπιάς, επαναφέρουμε τη μύτη του σκάφους στην ευθεία πορεία.

Χαλαρό πιάσιμο κουπιού.
Μην κρατάς το κουπί πολύ σφιχτά. Αν κρατάς το κουπί υπερβολικά σφιχτά και άκαμπτα δεν αισθάνεσαι την κίνησή του, έτσι το κουπί σου μπορεί να μπεί στο νερό με μικρή γωνία και όχι κάθετα και να προκαλέσει ελαφριά στροφή του σκάφους.

Ίση δύναμη.
Προσπάθησε να ασκείς ίση δύναμη στις κουπιές σου και στις δύο πλευρές του σκάφους. Αυτό είναι δύσκολο γιατί τις περισσότερες φορές η δεξιά μας πλευρά είναι δυνατότερη από την αριστερή μας η το αντίστροφο, κάτι που αν δεν του δώσουμε την ανάλογη σημασία θα επιδεινώσει το πρόβλημα διατήρησης της σωστής πορείας.

straight3

Αφού πρώτα βελτιώσεις την τεχνική σου, τότε μπορείς να σκεφτείς και κάποια στοιχεία του εξοπλισμού που επηρεάζουν την ικανότητα του σκάφους να ταξιδεύει σε ευθεία πορεία.

Κουπί με δίεδρη γωνία
Αγόρασε ένα κουπί με δίεδρη γωνία στο πτερύγιό του. Αυτή η μικρή γωνία στο κουπί διώχνει ανάλογες ποσότητες νερού εκατέρωθεν, καθώς η επιφάνεια του κουπιού κινείται για να τραβήξει το σκάφος και εμάς μπροστά. Ένα κουπί χωρίς το χαρακτηριστικό της δίεδρης γωνίας, δημιουργεί πτερυγισμούς (κίνηση αριστερά - δεξιά) μέσα στο νερό, δεν έχει καθαρά υδροδυναμικά χαρακτηριστικά κατεύθυνσης της ροής του νερού και μπορεί να προκαλεί στρίψιμο του σκάφους.

Άξονας κουπιού, Carbon, Fiberglass, Αλουμινένιος, στρογγυλός ή οβάλ. άξονας, carbon Οβάλ.
Η κίνηση του κουπιού μέσα στο νερό εξαρτάται άμεσα από τον άξονα που κινεί το πτερύγιο (κουτάλα). Η αντίδραση στην έλξη που ασκούμε στο κουπί μας για να τραβήξουμε εμάς και το σκάφος μας μπροστά, αναγκάζει τον άξονα να λυγίσει και να αλλάξει θέση, τόσο κατά την είσοδο στο νερό, όσο και κατά την κίνηση του μέσα σε αυτό. Επαναλαμβανόμενες κινήσεις με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά προκαλούν πέραν των άλλων και αλλαγές πορείας. Ένας carbon άξονας δεν επιτρέπει αλλοιώσεις στην κίνηση και κατ'επέκταση δεν επηρεάζει και την πορεία μας. Carbon άξονας με οβάλ διατομή αντί στρογγυλής, κατευθύνει πολύ πιο εύκολα το κουπί μας για σωστή είσοδο και κίνηση στο νερό, ενώ παράλληλα προσθέτει ακαμψία και απόλυτη κίνηση, αφού πάντοτε έχουμε την σωστή αίσθηση στο χέρι μας, όσο αφορά την γραμμή κίνησης του κουπιού μας.

Φινάκι σε σωστή θέση.
Η θέση που θα τοποθετήσεις το φινάκι του σκάφους μέσα στην σχισμή (finbox), επηρεάζει τη σταθερότητά ως προς τον διαμήκη άξονα που καθορίζει και την πορεία σου. Όσο πιο πίσω τοποθετήσεις το φινάκι στο (finbox) δηλαδή προς την ουρά του σκάφους, τόσο πιο εύκολη γίνεται η διατήρηση της ευθείας πορείας του, ενώ όσο πιο μπροστά φέρεις το fin, δηλαδή προς τη μύτη, τόσο πιο εύκολα στρίβει (surfing)

Μήκος Φιν.
Όσο πιο μεγάλο είναι το φινάκι τόσο πιο καλή κατεύθυνση προσδίδει στο σκάφος. Αυτό όμως είναι αρνητικό από την άλλη πλευρά γιατί το μεγαλύτερο fin δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη οπισθέλκουσα δύναμη, που επηρεάζει αρνητικά την ταχύτητα πλεύσης του σκάφους μας. Πρέπει λοιπόν να βρεις την χρυσή τομή και να επιλέξεις το σωστό μήκος στο φιν ώστε να διατηρείς και καλή πορεία, αλλά να έχεις και μικρή οπισθέλκουσα για να μην χάσεις σε ταχύτητα.

Σίγουρα όμως, πριν αρχίσεις να πειραματίζεσαι με το φινάκι και τον εξοπλισμό, βεβαιώσου ότι η τεχνική σου είναι σωστή.

stroke gif large


Ευχαριστούμε τη σχολή Athens Watersports για το άρθρο.


aws banner sup

cialis buy
levitra buy