30.10.18

2nd "Loutsa SUP Challenge - 28/10/18

Με το πολύ όμορφο DownwinRace του Athens Watersports, έκλεισε η αγωνιστική σεζόν του 2018.

Το κλασικό downwind run, Λούτσα-Βραυρώνα από την ανάποδη είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι συμμετείχαν την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 στο "Loutsa SUP Challenge– Vol.2

Με τους ανέμους να πνέουν από διαφορετικές διευθύνσεις και με διαφορετικές εντάσεις, όλη την προηγούμενη εβδομάδα, δεν γνωρίζαμε τι πραγματικά θα ξημέρωνε την Κυριακή 28 Οκτωβρίου. Από νωρίς το πρωί όμως, ο Νοτιάς έδειξε τις διαθέσεις του. Πολλά υποσχόμενος, ξεκίνησε με τέλεια διεύθυνση Ν.ΝΔ, αλλά γύρισε γρήγορα σε Ν. O κυματισμός τέλειος για όλους, με ανοικτό διαχωρισμό ανάμεσα στα κύματα, ύψος 60-80 cm και πλάτος πολύ μεγάλο, συνθήκες εύκολες για όλους τους αρχάριους/μέσους αναβάτες και τέλειες για τους καλούς, αφού η μεγάλη περίοδος από κύμα σε κύμα θα έδινε ευκαιρίες για απίστευτα ride κυρίως στην μέση και το τέλος της διαδρομής.

loutsa sup challenge v2 05 670

Ο Αίολος δεν μας έκανε όμως την χάρη, να παραμείνει έτσι και αποφάσισε να μας δυσκολεύσει λίγο, γυρίζοντας γρήγορα σε Α.ΝΑ 1300 και ανέβασε την ένταση του στα 5 bft

Μικρή καθυστέρηση λόγω των παρελάσεων της Εθνικής Επετείου, αφού οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ανάγκασαν αρκετούς να καθυστερήσουν και να τηλεφωνούν ζητώντας να τους περιμένουμε.

Πολυτάλαντο και έμπειρο, αλλά συγχρόνως άπειρο και προβληματισμένο το συμμετέχων κοινό στην ενημέρωση των αθλητών (skippers meeting). Πέρα από τους καλούς SUPers, αρκετοί ήταν αυτοί που θα δοκίμαζαν για πρώτη φορά ένα Downwind, πολλά τα μικρά παιδιά, αρκετά τα φουσκωτά SUP σκάφη και πολλές οι αμφιβολίες για την επιτυχία τους στο εγχείρημα.

Η επιτροπή ζορίστηκε έχοντας να αντιμετωπίσει τις περίεργες συνθήκες αλλά και τον μεγάλο αριθμό αυτών που θα δοκίμαζαν τις ικανότητες τους σε αυτές τις συνθήκες για πρώτη φορά. Έτσι το skipper’s meeting εκτός από την γνωστή ενημέρωση για τις συνθήκες και τον στίβο, περιλάμβανε και λίγη θεωρία downwind, για όσους δεν είχαν ξαναδοκιμάσει.

loutsa sup challenge v2 06 670

Γρήγορη μετάβαση όλων στην παραλία του Ιππόκαμπου και προετοιμασία για την εκκίνηση του πρώτου αγώνα Downwind με Νοτιά. Σύντομη προθέρμανση για όλους στο νερό και παράταξη στην παραλία για LeMan εκκίνηση.

Ο Α.ΝΑ άνεμος ήταν αρκετός, προβληματίζοντας όσους θα δοκίμαζαν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά ενώ την ίδια στιγμή οι περισσότεροι περίμεναν με ενθουσιασμό και ανυπομονησία το σφύριγμα για την εκκίνηση. 

Μετά το χαρακτηριστικό σφύριγμα του PRO όλα άλλαξαν στην παραλία. Η όμορφη εικόνα των αθλητών με τα σκάφη και τα κουπιά στα χέρια τους ανάμεσα στις σημαίες των χορηγών Naish, NSP, Red Bull ήταν μοναδική, κάτω από τον καθαρό ουρανό και τον μεσημεριανό ήλιο του Οκτωβρίου άλλαξε απότομα σε ένταση και δράση. Μία εικόνα που δεν περίμεναν να αντικρίσουν οι αρκετοί ανυποψίαστοι θεατές που βρίσκονταν στις παραλιακές καφετέριες.

loutsa sup challenge v2 01 670

Όλοι έτρεξαν με τα σκάφη και τα κουπιά στα χέρια τους στο νερό, κωπηλατώντας δυνατά όρτσα για την σημαδούρα Νο.1 που ήταν ποντισμένη 1 km A.BA.

Σχεδόν αμέσως δημιουργήθηκαν διαχωρισμοί και τα groups των αθλητών άρχισαν να σχηματίζονται. Μπροστά με μία πολύ καλή εκκίνηση πατάχθηκε ο Γιώργος Φράγκος (NSP) ακολουθούμενος από τον Φαίδων Δούκα (NSP) και τον Δημήτρη Απαλαγάκη (Fanatic), ενώ λίγο πιο πίσω. Ακολούθησαν οι μικροί πύραυλοι Ανδρέας Βούλγαρης (NSP) και Πέτρος Κονταρίνης (NSP) και κάπου εκεί αρχίζουν να αλλάζουν οι διαστάσεις, το πλάτος της γραμμής εκκίνησης αρχίζει να χάνεται και γίνεται μήκος αφού οι αθλητές μπήκαν με τη σειρά τους, σχεδόν ο ένας πίσω από τον άλλο, με κατεύθυνση για την σημαδούρα Νο 1.

loutsa sup challenge v2 02 670

Πρώτος καβατζάρει την Νο1 σημαδούρα ο Γιώργος Φράγκος, ακολουθούμενος από τους Δ. Απαλαγάκη, Φ. Δούκα λίγο πιο πίσω τους Δ.Νικολαίδη, Δ.Δούκα, Κ.Ανδρικόπουλο, Σ.Τζοτζολάκη, Κ.Κονταρίνη, Ι.Τσόχλα, Ι.Αβραμίδη, Α.Μοναστηριώτη, ... και η σειρά συνεχίζεται.

Μετά την έξοδο από την στροφή οι αθλητές παίρνουν πορεία Βόρια και φέρνουν τον καιρό στη μπάντα και από πίσω και εδώ τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν αρκετά.

Οι διαφορές μεγαλώνουν, αφού όσοι γνωρίζουν να παίρνουν τα κύματα και έχουν και ισορροπία την εκμεταλλεύονται και χτίζουν διαφορά.

loutsa sup challenge v2 03 670

Κύμα στο κύμα ο Γ.Φράγκος απομακρύνεται και βυθίζεται στην μοναξιά της κορυφής, με κάποιους από τους προπορευόμενους να βρίσκουν τον ρυθμό τους και να ταξιδεύουν άνετα. Όλα αυτά μέχρι εκεί, γιατί λίγο πιο πίσω, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι σφυγμοί των αθλητών είναι χαμηλότεροι, η ένταση λιγότερη, η ισορροπία χάνεται εύκολα, οι πτώσεις πολλές, αλλά τα χαμόγελα περισσότερα. Όλοι τελικά αρχίζουν να βρίσκουν το ένα κύμα πίσω από το άλλο και να απολαμβάνουν την διαδρομή.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πολλών μικρών αθλητών της προ αγωνιστικής ομάδας της σχολής Athens Watersports, το σημείο τερματισμού φαινόταν πολύ μακριά, και αδύνατο να καταφέρουν ποτέ να το φτάσουν. Η παρέα όμως των άλλων αθλητών, μικρών, μεγάλων, ανδρών, γυναικών διαφορετικών κατηγοριών, η βοήθεια από τους έμπειρους αθλητές που είχαν αναλάβει «σκούπες» τους έκαναν να συνεχίζουν να προσπαθούν. Η ασφάλεια που ένιωθαν, βλέποντας τα παραπλέοντα σκάφη της διοργάνωσης να ελέγχουν όλη την διαδρομή, τους έκανε συνεχίζουν.

 loutsa sup challenge v2 10 670

Οι φόβοι, η ένταση και το άγχος έδωσαν τη θέση τους στην προσπάθεια να πιάσουμε ένα κύμα, να πάμε μακριά και στο επόμενο και στο επόμενο.

Όλοι ανεξαιρέτως πέρασαν την γραμμή του τερματισμού με ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπο που παρά την κούραση από την όλη προσπάθεια, δεν είχε μόνο μέγεθος αλλά είχε και διάρκεια.

Το κυρίαρχο όμως συναίσθημα στις σκέψεις των περισσότερων νέων αθλητών που δοκίμασαν αυτό τον αγώνα και πήραν αυτή την εμπειρία, ήταν η ικανοποίηση ότι το κατάφεραν. Τα όρια πολλών άλλαξαν, αφού κατάλαβαν ότι το SUP έχει πολλά ακόμη να τους δώσει. Ασκηση, απόλαυση, φόβο, πτώσεις, χαρές, ικανοποίηση.

loutsa sup challenge v2 07 670

Μια ακόμη σημαντική νίκη για τον Γιώργο Φράγκο, που φέτος εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του, κερδίζοντας όλους τους αγώνες που συμμετείχε, αποδεικνύοντας ότι εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος αθλητής SUP Race στην χώρα μας. Δεύτερος πέρασε την γραμμή τερματισμού ο local Δημήτρης Απαλαγάκης και τρίτος ο χαρισματικός Φαίδων Δούκας, ενώ η πρώτη γυναίκα ήταν για μια ακόμη φορά η Κωνσταντίνα Κονταρίνη.

Όλα τελείωσαν με αθλητικό φαγητό, γλυκό και τις απονομές στους νικητές της κάθε κατηγορίας.

Καλό χειμώνα.

Και μην ξεχνάτε εμείς εδώ στο Athens Water Sports club, σε κάθε ευκαιρία που ο καιρός το ευνοεί οργανώνουμε downwind session για ΟΛΟΥΣ. Μείνετε συντονισμένοι. Ο χειμώνας είναι η ωραιότερη εποχή για όσους αγαπούν τον αθλητισμό, τη φύση, τη θάλασσα και το SUP.

loutsa sup challenge v2 08 670

Οι νικητές των κατηγοριών είναι:

Κατηγορία: 14’0” Ανδρών:
1ος Γιώργος Φράγκος | 2ος Δημήτρης Απαλαγάκης | 3ος Φαίδων Δούκας

Κατηγορία 14’0Γυναικών:
Κων/να Κονταρίνη | Δωροθέα Μπαθόρη | Ηλιάνα Λακαφώση 

Κατηγορία: 14’0” Master Ανδρών:
1ος Γιάννης Αβραμίδης | 2ος Τάσος Μοναστηριώτης | 3ος Ζαφείρης Δικονιμάκης 

Κατηγορία: 14’0” Νέων:
1ος Δημήτρης Νικολαϊδης | 2ος Δημήτρης Δούκας | 3ος Στέφανος Τζοτζολάκης 

Κατηγορία: 14’0” Νεανίδων:
Χριστίνα Νικολαϊδου | Άννα-Μαρία Παπακωνσταντίνου

Κατηγορία: 12’6” Ανδρών:
1ος
Σταύρος Δεβεσιάδης | 2ος Μαρίνος Πυλαρινός | 3ος Στέλιος Μουστακαλής

Κατηγορία 12’6” Γυναικών:
Σοφία Κασίμη | Δήμητρα Τσώνη 

Κατηγορία: 12’6” Master Ανδρών:
1ος Βασίλης Καλαμπαλίκης | 2ος Τάσος Τσώνης | 3ος Ανδρέας Πανταζάκος 

Κατηγορία: 12’6” Παίδων:
1ος Ανδρέας Βούλγαρης | 2ος Πέτρος Κονταρίνης | 3ος Φίλιππος Μπέλμπας

Κατηγορία: 12’6” Κορασίδων:
1ος Ελίνα Νικολαϊδη | 2ος Μάρα Καναβού | 3ος Γεωργία Βασιλείου 

Κατηγορία: FUN Ανδρών:
1ος Σαρδής Χαράλαμπος | 2ος Δημήτρης Γαλιώνης | 3ος Κων/νος Κολοβός 

Κατηγορία FUN Γυναικών:
Τσιανέλη Παναγιώτα | Κέλλυ Λιακοπούλου | Ελένη Κατσαρού

Κατηγορία FUN Master Ανδρών:
1ος Σωτήρης Ευαγγελάκης | 2ος Μάρκος Δρακούτος | 3ος Σπύρος Πατράγας


Δείτε εδώ τα συνολικά αποτελέσματα και τους χρόνους:

OVERALL RESULTS    |    CATEGORY RESULTS


 Με τα φτερά του RED BULL !


 

 loutsa sup challenge v2 04 670

 

Πηγή: Athens Watersports

Φωτογραφίες: Ηλίας Μερτής

back to top